Nationale Natuurkundeolympiade

2024 Georgië EuPhO

vlnr: Jesse, Sam, Robert, Noah, Thomas

De uitslag:

Brons: Robert Stepanyan (17 jaar, vwo5, Trevianum Scholengroep, Sittard)

Eervolle vermelding: Jesse Hanemaayer (18 jaar, vwo6, CSG Dingstede, Meppel)

Eervolle vermelding: Thomas van der Zwan ( 18 jaar, vwo6, Praedinius Gymnasium, Groningen)

Eervolle vermelding: Sam Bakker (17 jaar, vwo5, Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen)

Noah Herijgers (18 jaar, vwo6, Gemeentelijk Gymnasium, Hilversum)

 

54 landen waren aanwezig bij de EuPhO in Kutaisi in Georgië. Meer dan vorige jaren, doordat veel landen niet naar de IPhO in Iran konden gaan. De IPhO had met 46 deelnemende landen minder deelnemers dan normaal.
De reis ernaar toe was met het vliegtuig naar Tblisi en daarna met de bus naar Kutaisi. De busreis duurde erg lang en we hebben de openingsceremonie gemist. De volgende ochtend vroeg hebben Enno en Ad het experiment vertaald, waarna de jongens deze in vijf uur mochten maken.

De dag erop is de theorie vertaald in de ochtend en hebben de deelnemers deze weer in vijf uur mogen maken. Daarna hebben ze een tour door Kutaisi gehad.

De vierde dag stond in het teken van de moderatie. Anders dan in de IPhO moesten de jongens hier zelf met de nakijkers in gesprek over de punten die gegeven waren. Bij de IPhO doen de begeleiders dat. Dat hebben ze goed gedaan en daardoor zijn er nog aardig wat punten bijgekomen.

De vijfde dag was de sluitingsceremonie en de uitreiking van de medailles. We hebben nog in Kutaisi gegeten. s ‘Avonds gingen we met een volle bus met deelnemers uit diverse landen weer naar Tblisi. Na onderweg nog een tijd te hebben stilgestaan vanwege een ongelukje kwamen we op het vliegveld en hebben daar een groot deel van de nacht doorgebracht. De volgende ochtend kwamen we weer op Schiphol aan.

We zijn blij dat we met de EuPhO hebben meegedaan. Het is weliswaar echt een andere olympiade maar het is een waardige vervanger van de IPhO in Iran!