Nationale Natuurkundeolympiade

Nieuws

Brons en drie eervolle vermeldingen in pittige Europese Natuurkunde Olympiade

Kutaisi: Robert Stepanyan heeft Brons gehaald bij de Europese Natuurkunde Olympiade (EuPhO) in Georgië. Thomas van der Zwan, Sam Bakker en Jesse Hanemaaijer behaalden een eervolle vermelding

vlnr: Thomas, Robert, Noah, Jesse, Sam

De EuPhO is een internationale natuurkunde wedstrijd voor vooral Europese landen. Dit jaar werd deze van 15 – 19 juli in Kutaisi, Georgië gehouden. Er deden 254 deelnemers uit 53 landen mee aan deze competitie, waaronder ook landen van buiten Europa.

Na een experimentele en theoretisch toets van beide 5 uur bleek Robert voldoende punten te hebben gescoord voor een bronzen medaille. Een eervolle vermelding was er voor Thomas, Sam en Jesse.

De theoretische opgaven gingen onder meer over een ijshockeypuck, zeer snel vliegende ruimtevaarders en interferentie van licht. In het experiment werd een piëzo-element, ook wel gebruikt in aanstekers, onderzocht. Robert en Jesse maakten de eerste theoretische opgave foutloos! Het experiment bleek moeilijker dan verwacht, ondanks dat de deelnemers het begin goed aanpakten.

De opening vond plaats op maandag 15 juli in Kutaisi. Dinsdag en woensdag hebben de deelnemers de experimentele en theoretische toets gemaakt. Donderdag konden de deelnemers tijdens een moderatie hun uitwerking verduidelijken, als de organisatie naar hun idee het werk niet goed beoordeeld had. Vrijdag was de sluitingsceremonie.

Op vrije momenten hebben de deelnemers excursies gehad naar mooie locaties in Georgië en konden ze vrienden maken met deelnemers van andere landen.

De IPhO, waar het Nederlandse team normaal naar toe gaat is dit jaar in Iran. Gegeven de situatie in het land is besloten daar niet heen te gaan, net zoals veel andere Europese landen. Het aantal landen bij de EuPhO was daarmee groter dan de afgelopen jaren, meestal ligt dat rond de dertig.

Robert en Jesse zijn vorig jaar al mee geweest naar de Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO) in Tokyo, waar Robert als vierdeklasser ook al brons behaalde! Robert en Sam kunnen volgend jaar bij de IPhO in Parijs opnieuw proberen medailles te bemachtigen omdat ze nu nog 5e klasser zijn.